e-Angleščina

Angleščina: e-učilnica

Naučite se jezika na enostaven in zabaven način.

Program

MODUL 9 (20h)

3A: How we really spend our time?​

Vsebina

Kako ljudje preživljamo prosti čas? Kako ljudje porabljamo čas v službi? Ali kuhate ali naročite hrano na dom? Kakšnih načrtov se veselite? Ta uvodna enota vas popelje skozi nekaj uporabnega, vsakdanjega besedišča, da vas ogreje in spodbudi razmišljanje v angleščini. Imeli boste tudi priložnost pregledati sedanjike in se spomniti, zakaj ne bi smeli reči “I’m thinking this wasn’t a good idea”. Ne pozabite: trdna podlaga je temelj učenja angleščine na nadaljevalnem nivoju.

3B: A wedding I'll never forget​

Vsebina

Se znate pogovarjati o porokah in posebnih dogodkih? Ali je “reserve a venue” pravilno v angleščini? Ali lahko uporabite frazo “a whirl of activity” v stavku? V tej enoti se boste naučili besedišče za pogovor o porokah, po tem pa boste ponovili pretekle čase in kako lahko uporabljate to dvoje skupaj za pogovor o preteklih dogodkih. Je pravilno “Had you been to Spain” ali “did you go to Spain before the wedding”? Dokončajte to poglavje, da se naučite več o tem.

3C: Leading a successful life​

Vsebina

Kaj vam pomeni uspeh? Ali menite, da je denar edini pokazatelj uspešnega življenja? Po zaključku te enote boste lahko samozavestno razpravljali o tej temi. Ali lahko sami pravilno uporabite “ambition” in “ambitious”? Ali je pravilno “to be jealous of” ali “jealous on someone”? Po učenju novega besedišča se boste naučili na več načinov govoriti o prihodnosti. Je pravilno “will you go to the meeting” ali “are you going to the meeting”? Ali celo “are you going to go to the meeting”? Prihodnost ni vklesana v kamen, je pa zagotovo včasih točno določeno, kako smemo govoriti o prihodnosti. Naredite to poglavje, da se naučite več o tem.

Se želite naučiti tujega jezika z učiteljem?

MODUL 10 (20h)

3D: How has your life changed​

Vsebina

V tem poglavju se boste osredotočili na to, kako so se stvari spremenile, že če začnemo s sanjami iz otroštva in nadaljujemo svojo pot v sedanjost. Kaj pomeni “getting on”? Ali je pravilno “tired of” ali “tired on your job”? Izvedite več o sedanjiku present perfect z Emmo, Kate, Lauro in Petrom, štirimi prijatelji, ki se ponovno snidejo leta po končani univerzi. Kdo se je lotil novega hobija? Kaj namerava Peter? Ali je pravilno “work on”, “work in”, “work as” ali “work for”? Naredite to poglavje, da se naučite več o tem.

3E: I’ve been writing emails all day!​

Vsebina

Naučite se podrobneje govoriti o delu, karierni lestvici in konkretnih delovnih nalogah. Kako pomembno se vam zdi interno usposabljanje? Ali je pravilno “get a salary rise” ali “a pay rise”? Kakšna je razlika med “to be in charge of” in “in charge for your own department at work”? Ali lahko v stavku uporabite besedo “resignation”? Po učenju novega besedišča, povezanega z delom, se ta enota osredotoči na dolgotrajna nedavna dejanja in njihove posledice (sicer znano kot present perfect continuous tense). Zakaj je Simon razočaran? Ker se ves dan ukvarja s težavnimi strankami. Kaj pa vi – kaj ste počeli ves dan?

3F: My childhood friends​

Vsebina

Po zaključku tega poglavja boste lahko veliko bolj poglobljeno in podrobno govorili o ljudeh okoli sebe – od videza do osebnostnih lastnosti. Kdo od vaših prijateljev je sod smeha? Je Linda “middle-aged” ali “in her middle ages”? Ko se boste naučili opisovati ljudi, jih boste začeli primerjati s primerjalnimi in presežnimi pridevniki. Je Frank bolj odkrit od tebe? Je Jack “funner” ali “more fun” od Daniela? Kdo je najbolj zadržana oseba, ki jo poznate? Je pravilno “cleverer” ali “more clever”? Naučili se boste tudi govoriti o velikih in majhnih razlikah med stvarmi in ljudmi z besedami, kot so “considerably”, “slightly” in “marginally”. Kaj še čakate?

MODUL 11 (20h)

3G: Should I see a doctor?​

Vsebina

Se znate pogovarjati o zdravju? Kaj odgovorite nekomu, ki reče: “I’m not feeling very good”? Ali lahko opišete simptome pogostih zdravstvenih težav? Ko boste prebrali o družini Collins, se boste naučili uporabljati frazne glagole “phrasal verbs” povezane z zdravjem in poškodbami, kot so “come down with”, “fight off” in “put your back out”. Poleg tega, da se boste naučili pravilno uporabljati besede “ache”, “pain” in “hurt”, ko se z zdravnikom pogovarjate o zdravstvenih težavah, pa se boste naučili tudi svetovati. Martha ima gripo! Kaj naj stori? Ali poznate razliko med “don’t have to” in “mustn’t”? Kaj pa nasveti v preteklosti? “You know, you really shouldn’t have forgotten your tissues”.

3H: He can't have been an upstanding citizen, then!​

Vsebina

Kdo je pošten državljan? Kaj je delo policista? Ali kdaj prekršite pravila? V tem poglavju se boste naučili vsega o besedišču zakona in kazni, tako v uradni kot v vsakdanji angleščini. Izvedeli boste veliko novih kolokacij, sinonimov in drugih uporabnih fraz. Brali boste o detektivu, ki poskuša rešiti umor! Ali je možno, da je bila žrtev zastrupljena in napadena? To vodi do slovničnega dela enote, ki se nanaša na modalne glagole – posebej za možnost in sklepanje –, tako kot pravi detektiv!

3I: What's on TV tonight?​

Vsebina

Večina ljudi precej gleda televizijo, a se znate pogovarjati o televiziji? To poglavje vas popelje skozi uporabno televizijsko besedišče: vse od vklopa do opisa vaših najljubših (ali celo najbolj osovraženih) televizijskih oddaj. Resničnostni šovi so trenutno zelo popularni, sploh tisti o preživetju! Bi lahko zmagali v nevarnih izzivih v divjini in bi lahko prelisičili svojo konkurenco? Po zaključku te enote se boste lahko pogovarjali o vseh svojih sposobnostih – preteklih, sedanjih in prihodnjih – in končno ne boste imeli več težav z “could” in “manage to”.

MODUL 12 (20h)

3J: What will it take to save the planet?​

Vsebina

Kako pogosto razmišljate o okolju? Ali menite, da bi si morali vsi prizadevati za recikliranje svojih odpadkov? V tem poglavju se boste naučili govoriti o okolju, onesnaževanju in drugih globalnih vprašanjih skupaj z novimi negativnimi pridevniki, kot sta “irreparable” in “unrelated”. Video o globalnem segrevanju vas bo spodbudil k razmišljanju o posledicah in pogojih, kar je krasno izhodišče za vaje pogojnih stavkov. To poglavje pregleda prvi pogojnik in ga primerja z “zero conditional” stavki. Bomo rešili okolje, če nehamo kupovati toliko oblačil? Da ugotovite, boste morali zaključiti to poglavje.

3K: If I weren't stuck in the office...​

Vsebina

Koliko časa porabite za pogovor o svojih potovalnih načrtih ali preteklih počitnicah, na katerih ste bili? Zaradi besedišča v tej enoti bo sanjarjenje o potovanju še prijetnejše. Ko boste spoznali razliko med besedami “journey”, “trip” in “travel”, se boste naučili novih besed in besednih zvez, povezanih z leti in letenjem. Ali veste, kaj je nasprotje od besedne zveze “return journey”? Kdo vam reče, da se pripnete z varnostnim pasom? Ko boste odgovorili na ta vprašanja, boste izvedeli vse o počitniški nastanitvi in ogledih znamenitosti. Oh, kako lepo bi bilo potovati med službenim časom! S tem v mislih bomo naše željno razmišljanje nadaljevali z drugim pogojnikom (“If you were in China at the moment, what would you visit?”), nato pa ga boste primerjali s prvim pogojnikom.

3L: We used to sort things out together​

Vsebina

S kom se običajno pogovorite, ko imate težave? Kako hitro običajno pridete do rešitev? V tem poglavju boste obravnavali besedišče za razpravo o težavah in iskanje rešitev s poudarkom na frazne glagole “phrasal verbs”, ki so zelo pogosti v vsakdanji angleščini. Slovnični del te enote se nato osredotoči na pogovor o navadah – preteklih navadah – in razliki med “used to” in “would”. Če je pravilno “I would cycle around the city every week”, zakaj potem ne morete reči “I would own a pet parrot when I was a child?” Ob koncu poglavja boste vedeli zakaj.

MODUL 13 (20h)

4A: How much is a little cash?​

Vsebina

V tem poglavju se boste naučili pogoste besedne zveze in idiome o denarju in finančnih okoliščinah. Kdo je “on the breadline” in kdo je “well off”? Poznate pomen I wish I made a killing like my neighbour John? Ste že kdaj morali pay through your nose for something? Poglavje zajema tudi uporaben besedišče za cene, in vsebuje pregled besed, kot so “some”, “enough”, “plenty of”, “neither” in podobne. To so … kvantifikatorji! Skromne besede, s katerimi je veliko lažje opisati količino! Prav tako so zelo enostavni za uporabo, ko veste, kako jih morate uporabiti.

4B: Drop me off on the main street, please​

Vsebina

Ali veste, kaj pomeni “draw up”, “pull in” in “drop off”? V tem poglavju se boste naučili uporabljati frazne glagole “phrasal verbs” in drugo besedišče za pogovor o vožnji in prometu, preden nadaljujete z učenjem več o mestnih območjih. Po zaključku tega poglavja se boste lahko pogovarjali o očarljivih zgradbah, prestižnih trgovinah in visokih stanovanjih v središču mesta. Naučili se boste tudi, kako pravilno uporabljati “a/an” in “the”. Je pravilno “litter strewn in the street”, “a litter strewn in a street”, ali samo “litter strewn in street”? Če želite izvedeti, dokončajte to poglavje.

4C: Can we agree to differ?​

Vsebina

Kako dobri ste v strinjanju in nestrinjanju z ljudmi? Ta enota se osredotoča na razširitev vašega besedišča s frazami, kot so “tend to agree”, “settle our differences” in “agree to differ” v kombinaciji s številnimi različnimi uporabnimi opisnimi besedami za opis konflikta. Kasneje v tem poglavju se boste naučili izraziti, česa ne predlagate, kako povedati, da je nekdo dober v nečem, kaj želite, da nekdo naredi, in še veliko več.

MODUL 14 (20h)

4D: They said we would make the headlines!​

Vsebina

Ste kdaj imeli težave pri razumevanju člankov in zgodb v novicah? Kaj pa če bi se postavili pred izziv in poskušali govoriti kot novinar? Po zaključku tega poglavja boste lahko uporabljali in razumeli jezik novic, kot je “turn of events”, “give the go-ahead” in “keep a close eye on” nekaj, preden se naučite uporabljati poročani govor, tako kot to počnejo novinarji. “Did Erika say she will call me tomorrow or that she would call me tomorrow? What did the leader promise they would do?” Ali veste, kdaj uporabiti “say” in kdaj “tell”? Dokončajte to enoto in znali boste več.

4E: Opinions on the subjects were divided​

Vsebina

To poglavje se osredotoča na nove in bolj raznolike načine izražanja mnenj in prepričanj. Namesto da rečete “I think”, kadar koli izrazite svoje mnenje, lahko uporabite besedne zveze, kot sta “I firmly believe” ali “we are poles apart”, ko se ne strinjate. Do katerih zadev imate pomisleke? Po zaključku tega poglavja se boste lahko pogovarjali o mnenjih in prepričanjih tako v formalnih kot vsakodnevnih situacijah in pridobili besedišče za samozavestno debato in razpravo o različnih temah v angleščini. Ta enota tudi pojasnjuje razliko med tvornikom in trpnikom ter kako ju pravilno uporabljati. “When were books reserved for the upper class? Who reserved them?”

4F: Surprisingly it was reasonably cheap!​

Vsebina

To poglavje se osredotoča na razširitev vašega opisnega besedišča. “What does it look like? How are they dressed? Did they arrive punctually? What kind of party was it? How does he drive?” Kakšna je razlika med “She speaks perfect English” in “She speaks English perfectly”? Po zaključku tega poglavja boste lahko uporabljali opisne kombinacije, kot so “terribly expensive”, “extremely tasty” in “unusually quiet”, pa tudi govorili o smučanju!
Za vas pripravljamo še več e-učilnic, saj nam je vaš napredek pomemben!
Scroll to Top